10. avgusta 2018. Izleti Srbija 2019 / Srbija 0 Comment

Jednodnevni Izlet Topola, Oplenac, kraljevska vinarija pećina Risovača

polasci:ned 14.04.2019, ned 12.05.2019 ned 09.06.2019 ned 14.07.2019 ned 11.08.2019 ned 15.05.2019 ned 13.10.2019

Zakoračite u prošlost i upoznajte istoriju kraljevske porodice Karađorđević i prvog srpskog ustanka, otkrijte tajne kraljevskih vina, istražite pećinu, uživajte u šumadijskim specijalitetima.

Jednodnevni Izlet Topola, Oplenac, kraljevska vinarija pećina Risovača

polasci:ned 14.04.2019, ned 12.05.2019 ned 09.06.2019 ned 14.07.2019 ned 11.08.2019 ned 15.05.2019 ned 13.10.2019

Zakoračite u prošlost i upoznajte istoriju kraljevske porodice Karađorđević i prvog srpskog ustanka, otkrijte tajne kraljevskih vina, istražite pećinu, uživajte u šumadijskim specijalitetima.

Polazak iz Novog Sada u 08:00 h sa parkinga kod hotela Sajam (kod nekadašnjeg restorana Zlatna medalja), a iz Beograda u 09:30 h. Putnici će biti naknadno obavešteni o tačnom mestu polaska iz Beograda. Dolazak i razgledanje Topole smeštene u slikovitom srcu Šumadije. U tzv. Karađorđevom gradu, ostatcima utvrđenja iz Prvog srpskog ustanka, posetićemo muzej posvećen ustaniku i njegovim učesnicima, kao i staru crkvu, Karađorđevu zadužbinu i u njoj prelepo rezbaren ikonostas, rad mijačkih majstora iz Makedonije.

Potom odlazimo do crkve Svetog Đorđa, mauzoleja porodice Karađorđević na vrhu Oplenca. Ova crkva zaista ostavlja bez daha. Crkva dominira svojim položajem na vrhu brda i okružena je lepo uređenim parkom i šumom. Petokupolna crkva je izgrađena u vizantijskom stilu i obložena je belim venčačkim mermerom. Jedinstvena je po tome što je prekrivena mozaicima (40 miliona kockica u 15,000 nijansi). Među mozaicima su i kopije najlepših fresaka iz 60 srpskih manastira, 725 kompozicija sa 1500 figura, što je čini pravom antologijom srpskog srednjevenkovnog fresko slikarstva. U crkvi se nalazi i raskošna kripta sa ostacima 25 člana porodice Karađorđević medju kojima i Kralja Petra II, poslednjeg srpskog kralja, čije su mošti nedavno donešene. Nećemo propustiti ni posetu kući Petra I Oslobodioca u kojoj se danas nalazi muzej galerija sa postavkama vezanim za život ove dinastije. Među predmetima se nalaze i neki predmeti neprocenjive vrednosti.

Nakon obilaska, odlazak do Kraljeve vinarije, gde ćemo imati priliku da degustiramo vina. Oprema iz kraljevog vremena postala je deo muzejske postavke. Posebna muzejska atrakcija jesu najstarije bačve iz ovog podruma, lični pokloni kralju Petru iz 1906. godine i bačve iz 1922. godine, venčani pokloni kralju Aleksandru I i kraljici Mariji. U muzejskoj postavci je i najstarija srpska vinoteka sa jednom količinom sačuvanih arhivskih vina, u originalnom pakovanju (od 1931. do 1957. godine).

Nakon degustacije odlazimo da obićemo pećinu Risovača. Dugogodišnjim istraživanjima Risovačke pećine otkriveno je mnoštvo fosilizovanih kostiju i zuba brojnih životinjskih vrsta koje su za vreme poslednjeg ledenog doba živele na stepama oko Risovače.

Potom odlazimo do Orašca ali prvo na okrepljenje i ručak u etno krčmi i vajatima “Karađorđev vajat” na brdu iznad Orašca. Ovo je prvo etno selo podignuto u Šumadiji a prve goste primili su 2003. godine. Odlična hrana pripremljena po tradicionalnim receptima, čist vazduh, nadmorska visina od 380 m i predivni šumadijski pejzaži, odmoriće vaše oči i dušu. Po završetku ručka sići ćemo do Marićevića jaruge, gde nastavljamo sa pričom o istoriji. Na ovom mestu je napravljen dogovor o podizanju Prvog srpskog ustanka i Karađorđe izabran za vođu ustanka. Zatim  ćemo posetiti i muzej i ceo komplex spomen parka Orašac koji se nalazi u neposrednoj blizini.

Povratak za Beograd i Novi Sad predveče.

Cena: 2820

Aktivnosti

Poseta Topoli (Karađorđev grad i crkva zadužbina Karađorđa)
Poseta crkvi Svetog Đorđa na Oplencu
Obilazak kompleksa zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića
Degustacija vina u Kraljevoj vinariji
Obilazak pećine Risovača
Ručak u Karađorđevom vajatu
Marićevića jaruga i spomen kompleks Orašac

Napomene za prevoz
Program se realizuje vozilima do 30 sedišta. Minimum za realizaciju ovog izleta je 25 prijavljenih putnika. Doplata za polazak iz Novog Sada 850,00 RSD

·         Uključeno u cenu
Transfer prema programu
Usluge licenciranog turističkog vodiča
Ulaznice za kompleks zadužbine Kralja Petra I Karađorđevića 400 RSD
Degustacija vina u Kraljevoj vinariji 250 RSD
Ulaznica za pećinu Risovača 200 RSD
Ulaznica muzej u Orašcu i poseta Marićevića jaruga 150 RSD

·         Nije uključeno u cenu
Ručak u Karađorđevom vajatu 800 RSD
Piće tokom ručka
Ostale troškove koji nisu predviđeni programom putovanja (individualne troškove)
Napomene za decu

Deca do 7 godina putuju besplatno u pratnji dve odrasle osobe. Deca od 7-12 godina plaćaju 2450 din.
Napomene za benefite
Promotivna cena važi isključivo za uplate do 7 dana pre polaska na putovanje. Minimum za realizaciju programa po promotivnoj ceni je 25 osoba.

Uslovi za plaćanje
Prilikom rezervacije potrebno je uplatiti 30% avansa od ukupnog iznosa, dok je ostatak moguće uplatiti najkasnije 7 dana pred početak putovanja.Minimum za realizaciju programa po promotivnoj ceni je 25 osoba. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja. U slučaju otkaza od strane putnika, primenjuju se otkazne uzanse YUTA. Putovanje se može platiti u više rata. Do polaska je potrebno isplatiti 50% a ostatak na čekove u ratama po dogovoru.

U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja. U slučaju otkaza od strane putnika, primenjuju se otkazne uzanse YUTA.