Najistočnije poluostrvo Halkidikija, Atos, ima veliki broj hotela u mestima Tripiti i Uranopolis, dok glavni deo pripada manastirskoj zajednici – Svetoj Gori. Ulaz je dozvoljen samo muškarcima i to uz posebne vize. Halkidiki je nadaleko čuven po zanimljivim primorskim mestima, izvanrednim plažama poznatim po kristalno čistoj vodi i belom pesku. Dok boravite na Halkidikiju, preporučujemo Vam obilazak nekoliko, od mnogobrojnih, spomenika kulture, a posebno izlet na Svetu Goru i srpski Hilandar. Hotele koje preporučujemo su izdvojeni od urbanih sredina, pa pružaju dobre uslove za odmor.

Jerisos

Atos 2024 / Grčka Leto 2024

Atos, planina-crkva hrišćanske pravoslavne religije stare hiljadama godina, poznatiji pod nazivom Sveta Gora, sklonište je Vizantijskim manastirima, monasima, moliocima. Modernizacija ovde nije ništa promenila, jer je ovde sve isto kao i u praistorijskom razdoblju. Rastući dostojanstveno iz mora do visine od 2.033 m, Atos je prekriven netaknutim šumama, njihova lepota prosto opčinjava. Bogatstvo biljnog i životinjskog sveta je posledica raznolikog klimatskog i geološkog sklopa. Vekovima izolovano i posvećeno pravoslavnoj religiji daruje čitavoj Svetoj Gori nesvakidašnju mističnu atmosferu. Okruženi bogatim neprocenjivim bogatstvom, retkim ikonama i bibliotekama prepunim dragocenim spisima, monasi žive po strogim pravilima molitvi i rada ne dolazeći u dodir sa modernim površnostima. Ni jedna žena ne moze kročiti na ovo poluostrvo, a muškarcima je potrebna odredjena dozvola. Ostali mogu posetiti Ouranoupolis, Nebeski Grad…

Koje plaže treba obići dok ste na Atosu? Pre svega ostrvo Amouliani, poznato po prelepim plažama, a do kog se lako stiže ili čamcem ili trajktom. Tu je i gradska plaza Jerisosa, jedna od lepših plaža Hakidikija, sa prirodonom hladovinom. Treba izdvojiti i plažu Kakoudija, koja se nalazi iza grada Jerisosa, zatim poznata plaža sa beach barom Wet Dreams, kod Nea Rode i plaža Xiropotamo.

Pogledajte naše ponude za Stavros 2023 i Nea Vrasna 2023