10. avgusta 2018. Izleti Srbija 2019 / Srbija 0 Comment

Fruškogorska vinska tura

polasci:16.09//15.10//18.11//10.12.2017

Fruška Gora, nekada malo ostrvo u Panonskom moru a danas zaštitnica vojvođanske ravnice. Gospodarica vinograda, kraljica božanskog nektara vam priča bajku o vinima.

Posetite crkvu-mauzolej na Oplencu koja oduzima dah svojim čarobnim mozaicima, kopijama najlepših srpskih fresaka! Ništa manje zanimljivi nisu ni Karađorđev grad sa muzejom i i kraljevski vinski podrum.

Polazak iz Beograda u 08:30 sa parkinga preko puta  Buvlje pijace.

Polazak iz Novog Sada u 9 h sa parkinga preko puta hotela Sajam.

Polazak iz Novog Sada sa parkinga kod hotela Sajam u 09:00. Odlazak u manastir Rakovac, danas aktivan ženski manastir. Kao i kod drugih fruškogorskih manastira nastanak mu je, makar i posredno, vezan za sremske Brankoviće. U prvim decenijama XVIII veka u manastiru je postojao veoma aktivan prepisivački centar, pa je u njemu prepisan i Dušanov zakonik, a 1714. godine je dovršen čuveni rakovački rukopisni Srbljak u kojem su sabrane sve pohvalne pesme Srbima vladarima – svetiteljima. U manastiru se nekada proizvodilo vino a anhimandrit Prokopije Bolić je još 1816.g. u svom vinogradarskom priručniku “Soveršen vinodelac” izdvojio Rakovac kao “krov svih brda vinogradarskih u Fruškoj”. Manastirska crkva je posvećena Sv. Kozmi i Damjanu i bila je jedna od najlepših kod nas podignutih crkava u 16.veku. U svojoj istoriji više puta stradao a poslednji put u velikom požaru 2005.g. kada su stradali manastirski konaci, sva manastirska dokumentacija, bogoslužbene knjige, odežde decenijama čuvane kao suvo zlato, nameštaj, posuđe, garderoba. „Sve što je bilo srce Rakovca“. Polazak u Banoštor –Odlazak u vinariju „Bononia“, porodice Šijački, sa dugom tradicijom prizvodnje vina (pradeda, deda, otac i kćer), koji sa ponosom nose oznaku zaštićenog geografskog porekla. Proizvode oko 55.000 litara vina sa 7 ha vinograda na obroncima Fruške gore, gde se prepliću redovi italijanskog rizlinga, župljanke, šardonea, merloa, frankovke, kaberne sovinjona i muskat hamburga. Odlazak potom do porodične vinarije Stojković. Obilazak lepo uređenog domaćinstva sa za goste pripremljenim etno sobama i podrum iz 1912.g. Ova porodica poseduje vinograde na oko 2,5 ha. Od belih sorti uzgajaju Italijanski rizlink i Šardone a od crvenih Jabarnet suvinjon, Vranac, Rose od slankamenke i Hamburga. Proizvode i čuveni fruškogorski bermet. Odlazak potom do jedne od najpoznatijih čardi na Dunavu. Slobodno vreme za ručak. U povratku obilazak jedne nove vinarije „Salaxia“ vlasnika Saleta Tadića, koja se opredelila za proizvodnju do 200,000 litara vina godišnje, zasad od 10 ha vinograda i saradnju sa kooperantima koji imaju zasade od 3-15 ha vinograda. Ovde ćemo imati priliku da degustiramo neke neobične kupaže vina kombinujući ih sa još neobičnijim specijalitetima. Prijatan ambijenti i ljubazne domaćine napustićemo oko 18 h (a možda i kasnije, zavisi od vina :)). Povratak u predvečerje za Novi Sad.

Cena aranžmana: 2350 RSD

Program će biti realizovan sa polaskom iz Novog Sada za minimum 20 prijavljenih putnika.

Mesto polaska

Novi Sad

Aktivnosti

  • Obići ćete manastir Rakovac
  • Posetićete vinariju “Bononia”
  • Posetićete vinariju Stojković
  • Posetićete vinariju “Salaxia”

Uključeno u cenu

  • Prevoz turističkim autobusom prema programu
  • Usluge licenciranog vodiča tokom trajanja ture
  • Degustacije vina u sve tri vinarije
  • Troškovi organizacije putovanja

Nije uključeno u cenu

  • Ručak
  • Ostale usluge koje nisu predviđene programom

Doplata za polazak iz Beograda 750 dinara. Promotivna cena važi isključivo za uplate do 10 dana pre polaska na putovanje. Minimum za realizaciju programa po promotivnoj ceni je 25 osoba. U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja. U slučaju otkaza od strane putnika, primenjuju se otkazne uzanse YUTA. Minimum za realizaciju ovog programa po navedenoj ceni je 25 putnika. U slučaju manjeg broja putnika organiazator zadržava pravo otkaza aranžmana. Ovaj program se može realizovati i kao privatna tura. Cena za 4 osobe: 35 eur po osobi, za 3 osobe 47 eur po osobi, za 2 osobe 70 eur po osobi, za jednu osobu 140 eur po osobi. Ove cene ne obuhvataju degustacije koje se posebno ugovaraju.

U slučaju promena na monetarnom tržištu ili nedovoljnog broja prijavljenih putnika, organizator putovanja zadržava pravo korekcije cena, izmene programa ili otkaza putovanja najkasnije 3 dana pre početka putovanja. U slučaju otkaza od strane putnika, primenjuju se otkazne uzanse YUTA Uz ovaj program putovanja važe opšti uslovi putovanja organizatora putovanja turističke agencije Magelan travel Otp 25/2015