Vremenska prognoza do kraja juna 2018. u Grčkoj i Crnoj Gori

Crna Gora
Već od 26. juna najavljena je smena sunca i oblaka, da bi u večernjim satima počela bura koja će se zadržati nekoliko dana.
- Za utorak i sredu je najavljeno sveže vreme sa temperaturama nižim od proseka za ovo doba godine, pa će se kretati oko 20 podeljka na Celzijusovoj skali - objašnjava Đorđe Đurić, meteorolog koji dodaje da se temperature kretati od 16 do 21 stepen.
Do srede su najavljene i padavine, a od četvrtka sledi razvedravanje koje će potrajati i za vikend, ali temperature neće biti u značajnijem porastu, te neće preći 30 stepeni.
Bura koja će biti pojačanog intenziteta malo će rashladiti Jadran koji je ovih dana izuzetno topao.
Grčka
Grčka je pod snažnim uticajem ciklona, pod poljem niskog vazdušnog pritiska koji donosi kišu i oluje.
- U većem delu Grčke će biti oblačno u narednoj nedelju sa povremenom kišom i pljuskovima, naročito u utorak i sredu - navodi Đurić i dodaje da će najobilnije padavine biti u Olimpskoj regiiji u oblasti Soluna i Halkidikija, te se svima savetuje oprez zbog mogućih poplava i bujica.
Ovim ciklonom će prvenstveno biti zahvaćen sever Grčke i maksimalne temperature će biti do 20 stepeni, dok će na jugu biti nešto povoljnija situacija, sa toplijim, ali oblačnim vremenom i temperaturom do 28 stepeni. Od četvrtka sledi stabilizacija vremena, pa će i u većem delu biti toplije, ali ne sa temperaturama na koje smo navikli.
Makedonija
Putnici koji idu preko Makedonije za Grčku moraju u narednim danima naročito biti oprezni, jer se i u ovoj zemlji najavljuju padavine.
- Poseban oprez se savetuje onima koji idu auto-putem kroz Grčku, jer će ih kroz ceo put pratiti kiša i mokri kolovozi - kaže Đurić i dodaje da se nešto povoljnije vreme očekuje za kraj nedelje.
Izvor: Blic

Grčka Letovanje 2018

Jedna od omiljenih destinacija za letovanje naših turista je svakako Grčka.
Velika razudjena obala i veliki broj ostrva, kao i najlepše plaže svrstale su Grčku u top 10 letnjih destinacija sveta.
Mogućnost avio , autobuskog,železničkog ili sopstvenog prevoza doprinosi još većem interesovanju za ovu zemlju.
Dobra saobraćajna infrastruktura do Grčke, olakšava i sam put do nama željene destincije.
Severni deo Grčke je jedan od najposećenijh od strane naših domaćih turista. Jedan od razloga je i što se brzo stiže, dobra saobraćajna povezanost auto puta kroz Srbiju do Grčke.
Najtraženiji vid smeštaja u poslednjih godina je apartmanski, sa mogućnosću samostalnog spremanja hrane odnosno apartmani sa kuhinjom.
U ponudi su raznovrstni apartmani, sve veći broj novih objekata sa savremenom opremom i nameštajem.
Od Jonskog mora na zapadu do Egejskog na istoku i jugu, Severni deo Grčke može da se pohvali mestima sa razvijenom turstičkog infrastrukturom.
Parga, Sivota, Lefkada, Kefalnija su samo neka od mesta koja su poslednjih godina veoma interesantna i posećena od stane naših turista.
Halkidiki, i njegova tri prsta Kasandra, Sitonija i Atos, sa svojim letovališta koja svake godine privlače sve veći broj turista.
Dobro poznata Olimpska regija, sa Paralijom, Olimpich beach-om, LeptokarijomNei Porijem kao i za naše tržište novim mestom Kokino Nero-om, su neizostavne destinacije naših turista.
Odličan izbor za porodice sa decom su svakako Solunska regija, odnosno mesta u zalivu Strimonikos, Stavros, Nea Vrasna, Asprovalta i nova top destinacija ovog zaliva Ofrynio beach.
Do ovih mesta se brzo i lako može stići ili autobusom ili sopstvenim autom , a veliki broj smeštajnih kapaciteta, kao i razvijena turistička infrastruktura sa mnogobrojnim sadržajem za dnevnu i noćnu zabavu, sa prelepim plažama i morem učiniće da Vaš odmor provedete opušteno i nezaboravno.
Prednost Olimpske, Solunske regije kao i Halkidikija je i blizina Soluna, a poslednjih godina je popularan i železnički saobraćaj od Beograda do Soluna, a dobra povezanost Soluna za mestima ovih regija, može se lako stići do željenog mesta.
Avio prevoz je svakako odličan izbor za malo dalje destincije i jug Grčke, odnosno grčka ostrva, kao što su Krit, Rodos, Samos, Skiatos. Zakintos itd... Pogledajte našu ponudu apartmnskog i hotelskog smeštaja u Grčkoj, sa autobuskim, avio ili sopstvenim prevozom. Izaberite omiljenu letnju destinaciju za Vaš odmor!

Gradovi Evrope 2018

Prošetajte ulicama evropskih gradova, upoznajte se sa kulturom, tradicijom i arhitekturom evropskih metropola.
Stari kontinent Evropa sa svojim gradovima izuzetne istorije, umetnosti, arhitekturie i romantičnog duha pruža svakom njenom posetiocu, nezaboravan doživljaj i iskustvo.
Posetite neki od gradova kao što su Venecija, Trst, Beč, Prag, Budimpešta, Grac i Maribor,Krakov, i mnoge druge lepote Evrope.
Budimpešta -Spajanjem tri grada: Buda, Obuda i Pest 1873. godine nastala je jedinstvena Budimpešta, danas grad oko 2 miliona stanovnika, administrativni, kulturni, naučni, privredni, trgovinski i saobraćajni centar Mađarske. Lepote Budimpešte doprinose 9 mostova i Kraljevska palata sa uzvišenjima pored Dunava sa budimske strane. I zapamtite, u Budimpešti niste bili ukoliko niste navratili u nadaleko čuvenu poslastičarnicu Žerbo, ukoliko niste zagledali izloge u ulici Vaci ili niste sebi priuštili zadovoljstvo u nekoj od čardi.
BEČ – centar moćne carevine, sa dvorovima Hofburg i Šenbrun, raskošnim palatama Belvedere i Švarcenberg, španskom školom jahanja, katedralom Sv. Stefana i ne manje atraktivnom Karlovom crkvom, dvorskim i gradskim parkom, državnom i nacionalnom operom i teatrom, čuvenim poslastičarnicama, kafanama i pivnicama, čuvenim točkom u Prateru, grad lepršavih valcera, stvaralaštva Mocarta, Betovena, Hajdna, Štrausa pleni svojom raskošću i ne ostavlja posetiocu ni jedan ne ispunjen trenutak.
Grac je drugi grad po veličini i broju stanovnika u Austriji i glavni grad savezne pokrajine Štajerske. Smešten je u predalpskom prostoru, na severnoj ivici Gradečkog polja, a kroz grad teče reka Mura. Istorijsko središte Graza je upisano na UNESCO-v popis mesta svetske baštine u Evropi 1999. godine kao primer skladnog suživota tipičnih građevina iz različitih istorijskih razdoblja i umetničkih stilova. Grac je takođe poznat po velesajmu koji se održava svakog proleća i u jesen.
Fabrika čokolade Zotter se nalazi u Riegesburgu i ne predstavlja običan proizvodni pogon već veoma uspešnu turističku destinaciju. Poseta fabrici počinje kratkim filmom o uzgoju kakaovca u Latinskoj Americi a nakon toga posetioci uživaju u izuzetno zanimljivoj turi nazvanoj Schokoladen Theater. Svaki posetilac dobija keramičku kašičicu za degustaciju čokoladnih smesa i do kraja proba više od 100 vrsta čokolade (tamna i bela, od 30-100% kakaovca). Oko fabrike se na 27 ha prostire Eko farma sa autohtonim vrstama domaćih životinja.
Maribor je drugi po veličini grad od 11 opština u Sloveniji. Predstavlja regionalno središte pokrajne Štajerske, koja se zapravo većim delom prostire u Austriji. Leži na reci Dravi, na mestu gde si sastaje planinski masiv Pohorje, Dravsko polje I planina Kozjak. Obrazovni centar i sedište mariborske nadbiskupije. Veći urbani centar je Grac u Austriji, koji se nalazi na 60 km od Maribora.
Krakov je stara poljska prestonica, koju bi slobodno mogli nazvati „grad muzej“. Krakovski stari grad je uvršten u listu svetske kulturne baštine UNESCO-a. Nalazi se na reci Visli u Malopoljskoj. Krakov je administrativni, kulturni, obrazovni, industrijski i turistički centar regije. Grad predstavlja saobraćajni čvor, u njemu se ukrštaju važni međunarodni i regionalni putevi kao i železničke pruge.
Trst je mesto gde se susreću mnoge religije: glavne crkve se nalaze tu već stolećima. Tu su i različiti arhitektonski stilovi njegovih građevina: neoklasicizam, secesija, eklektični i barokni stil, skladno se nadopunjuju, kao i rimske ruševine i građevine iz 18. veka. Očaravajući grad Trst, proteže se između oštrog Kraša do Jadranskog mora i turistima nudi doživljaj jedinstvenoga i nezaboravnog boravka. Kao pogranično područje i trgovačka luka s burnom prošlošću od davnina do novijeg doba.
Prag je ne samo glavni, već i najveći grad Češke Republike. Prag se spominje kao Zlatni, ali i kao Grad na stotine tornjeva. Ovaj kultivisan i magični grad je i grad zaljubljenih i mladih. Prema jednoj od legendi nad Vltavom se svojevremeno izdizao dvorac Vyšehrad – Visok grad, u kojem je vladala princeza Libuše…..

Letovanje u Crnoj Gori 2018

Letovanje u Crnoj Gori 2018
Biser Mediterana, smeštena na jugu Jadranskog mora, Crna Gora je po mnogo čemu posebna. Bogata prirodnim lepotama, pitomim plažama, bistim jezerima, brzim rekama i predivnim planinama, boravak u Crnoj Gori omogućava svakome ko u njoj boravi da se kvalitetno odmori.
Letovanje u Crnoj Gori preporučujemo zbog mirisa slanog Jadrana i visokih planina koja u zaledju čuvaju divnu obalu Mediterana. Crna Gora se može pohvaliti i mnogobrojnim sunčanim danima u letnjim mesecima. Gradovi u Crnoj Gori protkani arhitekturom raznih perioda oduzimaju dah i na trenutak vraćaju u vreme kada su nastajali. Crna Gora svojim manifestacijama, kojih ima u izobilju, turistima omogućava upoznavanje sa tradicijom i običajima. Sve to odlikuje Crnu Goru kao turisticku destinaciju koja ima dosta toga da pruži. Pogledajte našu ponudu za letovanje u Crnoj Gori

First i Last minute ponude

Nekoliko meseci pre otpočinjanja zimske ili letnje sezone, turističke agencije odnosno tur operatori spremaju svoju ponudu aranžmana sa popustima za rane uplate koje se mogu kretati do 45% od redovne cene.
Spuštanje cena za rane uplate se naziva First minute ponuda. Putnici koji mogu da planiraju svoje godišnje odmore i vreme i mesto boravka, žele da biraju sobu, pogled, spratnost i ostale karateristike smeštajnih kapaciteta, a opet da uštede, to mogu da urade tako što će iskoristiti First minute ponudu čim ih organizatori puste u prodaju.
Pojam Last minute ponude, prisutan je na našem turističkom tržištu u poslednjoj deceniji, i označava ponudu sa spuštenom cenom aranžmana i putovanje u poslednjem trenutku. Putnici koji već znaju šta žele i gde hoće da letuju ili zimuju, pa čim se pojavi mesto koje čekaju mogu odmah da krenu, a da pri tome uštede.
Kupovina aranžmana u poslednjem trenutku, je sve popularnija kako u svetu tako i kod nas. Sa većim popustom od redovne uplate, last minute ponude nemaju mogućnost biranja sobe, spratnosti i nemaju mogućnost velikog izbora smeštaja.
Sa uštedom u kupovini aranžmana putnici su spremni da krenu tako reći odmah, ali bez velikog izbora smeštaja.

Novi propisi u drumskom saobraćaju i oštrije kazne saobraćajnih prekršaja u Grčkoj

U Grčkoj su 30.marta 2018.godine, objavljivanjem u Službenom listu broj 4530/2018, stupile na snagu izmene Zakona o drumskom saobraćaju, kojima su pooštrene kazne za saobraćajne prekršaje.
Prema novim propisima, prekršaji su razvrstani u tri grupe, u zavisnosti od stepena opasnosti koja se izaziva-na prekršaje manje, srednje i velike opasnosti.U zavisnosti od toga, izriču se i novčane kazne
-za prekršaje prve grupe do 100eur,
-druge od 101-300eur i
-treće od 301-600eur
Ukinuta je dosadašnja odredba da je kaznu moguće umanjiti za 50% ukoliko se plati u roku od 10 dana. Novčane kazne se uvećavaju za 100% ukoliko počinilac ima godišnji oporezivi prihod od 50.000 do 100.000 eur i 200% ako počinilac ima godišnji oporezivi prihod veći od 100.000 evra, na osnovu poslednje poreske prijave.
Ono što je posebna novina, bitna za vozače iz Srbije, bilo da se radi o turistima ili profesionalnim vozačima teretnih vozila i autobusa, je da se pored novčane kazne predviđa i oduzimanje saobraćajne dozvole, skidanje registarskih tablica i oduzimanje vozačke dozvole na period od 60 dana.
Navodimao neke od prekršaja za koje je predviđeno oduzimanje dokumenata i skidanje tablica na period od 60dana:
-korišćenje mogilnog telefona u vožnji bez bežičnih slušalaca, odnosno uređaja za telefoniranje u automobilu.
-nevezanje sigurnosnog pojasa
-vožnja motocikla bez kacige,
-bacanje opušaka i sličnih predmeta kojima se može izazvati požar ili udes, ili se zagađuje okolina
-parkiranje na mestima gde se omaogućava prilaz rampama za invalide ili na mestima predviđenim za parkiranje invalida
-vožnja (čak i na kraće) u zaustavnoj traci na autoputu,
-kršenje propisa kojima se reguliše prevoz dece

Grčka Stavros leto 2018

Stavros, turističko mesto koje se nalazi na samo 70 km od Soluna, pripada Solunskoj regiji, a nalazi se na raskršću puteva izmedju Soluna, Atosa-Jerisosa i Uranopolisa, Drame i Kavale. Stavros je letovalište koje godinama privlači turiste iz celog sveta. Njegov dobar geografski položaj i blizina, dugačka peščana plaža,plitko i toplo more, mnoštvo prodavnica i zabave, stavlja Stavros medju najpopularnija mesta severnog dela Grčke. Smešten u podnožju planine Holomontas, Stavros važi i za vazdušnu banju. Peščana plaža se prostire duž celog mesta i deli se na dva dela, plažu kod parka platana i na gradsku plažu centralnog i novog dela Stavrosa. Šetalište u centralnom delu Stavrosa sa mnoštvom prodavnica, taverni, restorana, istorijski bogata okolina Stavrosa kao i prelep pogled sa starog Stavrosa- vidikovca učiniće boravak u Stavrosu prijatnim i zanimljivim.
Zbog svog povoljnog položaja i klime, Stavros pruža mogućnost uživanja u suncu i moru, već u maju
Malo o istoriji Stavrosa:
Cros ili krst u prevodu označava ime Stavros, iz razloga sto se nalazi na raskršću, i njegov geografski položaj podseća na krst, jer se nalazi izmedju četiri velika centra, na jugu Svete Gore-Uranopolisa, na severu grada Drame, na istoku grada Kavale a na zapadu grada Soluna, od svih velikih centara udaljen skoro isto oko 70 kilometara. Njegov znak, tj veliki beli krst se nalazi na vidikovcu u starom Stavrosu, odakle se pruža prelep pogled na ceo grad i zaliv Strimonikos. Razvoj Stavrosa je počeo od mesta gde se nalazi simbol grada-krst, stare kuće u tradicionalnom grčkom stilu mogu se videti i danas u tom delu, pa sve do mora gde dominiraju novi objekti prilagodjeni za turističke potrebe.
Ubrzani razvoj Stavrosa kao turističke destinacije počinje već od 60-tih godina dvadesetog veka, gde je zbog svoje lepote, zelenih brda i lepih plaža postao omiljeno i najpoznatije letovalište u regiji Makedonija.

11 destinacija u Srbiji koje treba posetiti

Američka televizijka mreža CNN objavila je na portalu reportažu o Srbiji sa preporukom 11 destinacija koje turisti treba da obiđu u Srbiji.
Uz seriju fotografija, CNN je preporučio turistima, između ostalog, da obiđu Beograd, Novi Sad, Suboticu, planinu Taru i manastir Studenicu.
Prvi na listi destinacija je Beograd, a CNN opisuje ga kao "dinamičnu prestonicu koja leži na ušću Save u Dunav".
Dodaje se da Beograd ima "nepogrešivu" energiju, posebno kada je u pitanju noćni život i "kultura kafea".
CNN među najinteresantnijim lokacijama u srpskoj prestonici izdvaja Dorćol, navodeći da se radi o jednom od najatraktivnijih delova grada, zatim Knez Mihailovu, Skadarliju i Savamalu.
Na listi srpskih lokacija koje se preporučuju turistima našla se šetnja kroz Zemun i odmor u nekom od njegovih mnogobrojnih kafea i restorana.
Novi Sad, nazvan "srpskom Atinom", preporučen je kao kulturni i obrazovni centar. Predlaže se obilazak Trga slobode, gradske skupštine, rimokatoličke crkve i Petrovaradinske tvrđave.
CNN preporučuje Suboticu, njenu arhitekturu i mađarske ukuse i ambijent, kao i prirodne lepote Kopaonika, Zlatibora, Tare i Fruške Gore.
Đavolja varoš takođe se našla na spisku interesantnih lokacija kao "nesvakidašnji prirodni fenomen" koji vredi videti.
Na listi se nalazi i Drvengrad, na Zlatiboru, kao "ekscentrično etno-selo" urađeno nalik na ona iz 19. veka, i Šarganska osmica.
Među najatraktivnijim turističkim lokacijama našao se i manastri Studenica, koji se nalazi na Uneskovoj baštini, a CNN navodi da se radi o jednom od najveličanstvenijih manastira u Srbiji.
Turistima se preporučuje da vide i neki od srpskih muzičkih festivala, poput Egzita ili Guče.
Izvor-portal N1

Povoljno letovanje 2018

Najpovoljnije letovanje, na nama dragim destinacijama, kao što je Grčka i Crna Gora, je upravo odmor u apartmanskom smeštaju, i u periodu meseca maja, juna i septembara.
Prednosti apartmanskog smeštaja je upravo komfornost, domaćinska atmosfera, ali i pristupačne cene izdavanja.
Današnji apartmani kako u Grčkoj tako i u Crnoj Gori su kategorisani i pregledani od strane nadležnih institucija koje im dodeljuju dozvole za izdavanje i boravak turista. Pa tako su danasnji apartmani koji se izdaju turistima, sa kuhinjom, sopstvenim kupatilom, terasom i u većini slučajeva sa klima uredjajima i wi fi internetom.
Letovanje bez guzvi na plaži, uz pristupačne cene kako smeštaja tako i pratećih usluga na destinaciji može se ostvariti upravo u mesecu maju, junu i septembru. Visoke temperature, kao i veliki broj sunčanih dana u maju, junu i septembru iz godine u godinu bude interesovanje za letovanje sve većeg broja turista.
Sve popularniji paket aranžmani koji uključuju smeštaj na bazi deset do petnaeset noći u apartmanskom smeštaju i autobuski prevoz/avionski prevoz, veoma su traženi od stane domaćih turista, jer su dosta povoljniji u odnosu na ostale periode i mesece kao što je jul i avgust, a pružaju isti komfor i uživanje.
Paket aranžmani u najpopularnijim delovima Grčke kao što je severni deo Grčke, se mogu naći već od 59eur po osobi u maju i junu mesecu.
Dok se u Crnoj Gori najam apartmana za četiri osobe može naći po ceni od 15eur dnevno.
Letujte po povoljnim cenama naših paket aranžmana koje smo za Vas spremili za letnju sezonu 2018. Više informacija o našoj ponudi za leto 2018 možete pogledati na Paket aranžmani

 

 

Halkidiki Grčka 2018

Halkidiki je poluostrvo u severnom delu Grčke čije obale zapljuskuje Egejsko more, a po svom obliku podseća na Poseidonov trozubac. Poluostrvo je smešteno južno od Soluna. Ovo poluostrvo se prostire na 3000km2, oblikom je veoma razudjen u južnoj polovini i tu se obrazuju tri manja poluostrva: Sveta Gora ili Atos na jugoistoku, Sitonija na jugu i u sredini, i Kasandre na jugozapadu. Gotovo ceo prostor Halkidikija je brdovit a primorske ravnice nisu šire od par kilometara, a najviše ih ima na zapadnoj obali ostrva do oblasti Soluna. Egejsko more u delu Halkidikija je prijatno i blago, klima je sredozemna sa prisutnim sredozemnim biljnim i životinjskim svetom
Kasandra, poluostrvo Halkidikia ili prvi prst, jedno je od najposećenijih i turistički najrazvijenijih delova Halkidikija.
Njena poznata mesta za letnji odmor su Pefkohori, Hanioti , Polihrono, Afitos, Kalitea
Pefkohori sa pogledom na zaliv Toreneos nalazi se 110km jugoistočnom od Soluna, a okružen je borovom šumom po kojoj je i dobio naziv
Hanioti je smešten na unutrašnjoj strani poluostrva Kasandre. Ovo letovalište karakteriše prdivna peščana plaža, oivičena parkom punim zalenila. Idealan je kako za porodice tako i za omladinu željnu noćnog provoda.
Polihrono je smešten u zalivu Toroneos, okružen je bogatom vegetacijom sa dugom peščanom plažom sa postepenim ulaskom u more, što je veoma pogodno za decu.
Sitonija drugi prst Halkidikija, smeštena južno od centralnog dela Halkidikija i središnje je poluostrvo. Sitoniju čine prelepe obale dužine 500km, peščane plaže, mali zalivi, borova šuma...Najpoznatija mesta su Sarti, Nikiti, Neos Marmaras...
Neos Marmaras je smešten na zapadonoj obali Sitonije, u zalivu Toroneo. Pored prelepih plaža i čistog mora, ovo mesto pruža bezbroj zabave i razonode.
Sarti se nalazi na istočnoj strani Sitonij, ovo letovalište posebno privlačnim čini ogromna, duga, široka peščana plaža sa brojnim kafićima i tavernama.
Athos polupostrvo ili treći prst Halkidikija, je najistočniji deo Halkidikija, ime dobio po planini Athos koja dominira ovim delom poluostrva. Ovaj deo Halkidikija je poznat i kao Sveta Gora , najznačajniji centar pravoslavlja, naseljen je monasima u 20 manastira.
Jerisos se nalazi na severoistoku poluostrva Athos, udaljen oko 118km od Soluna. Tirkizno plavo more i duga peščana plaža sa uredjenim šetalištem učiniće Vaš odmor prijatnim.

  • 1
  • 2

Ponude

Pratite nas

 

TA Bay Travel d.o.o.

Lomina 5,TC “Zeleni venac” I sprat-lokal 17 Beograd
Telefon: +381 11 262-38-47; +381 11 262-80-25
Fax: +381 11 262-38-47
Mob: +381 64 647 33 75; +381 64 647 33 77

Radno vreme:
Radni dan: od 09 do 19h
Subota: od 09 do 15h
Nedelja: neradni dan

E-mail: baytraveldoo@gmail.com

logo